Tarina

Prometecin tarina

Menestyvien yritysten tarinat alkavat halusta ratkaista epäkohta tai puute, joka parantaa asiakkaan kilpailukykyä. Niin kävi myös Prometecin kanssa. Biomassaa polttoaineenaan käyttävillä voimalaitoksilla havaittiin olevan ongelma laadun valvonnassa. Polttoainetta virtasi voimalaitoksille sisään kymmeniä tai jopa reilu sata rekka-autollista päivässä, mutta kunnolliseen polttoaineen laadunvalvontaan ei ollut keinoja. Laskimme, että puutteellinen laadunvalvonta voi pahimmillaan aiheuttaa useiden prosenttien virheen polttoaineesta maksettavaan hintaan sekä havaitsimme huonolaatuisten polttoaineiden aiheuttavan ongelmia koko polttoprosessiin.

Aloitimme polttoaineen manuaalisen näytteenoton ja koko laadunvalvonnan sitoutumattomana osapuolena ensimmäisen asiakkaamme Kainuun voiman toimeksiannosta vuonna 2012. Samaa toteutettiin myöhemmin Kuopion Energian ja muutaman muun laitoksen kanssa. Opimme paljon biomassasta ja sen laadunmäärityksen ongelmista. Havaitsimme, että tarkka näytteenotto oli koko laadunvalvontaketjun tärkein osa-alue. Pystyimme tuottamaan merkittävää hyötyä voimalaitoksille ja polttoaineen toimittajille, koska pystyimme määrittelemään tarkemmin ja nopeammin polttoaineen kosteuden.

Loppuvuonna 2014 saimme mielenkiintoisen ehdotuksen asiakkaaltamme Kuopion Energialta: he kysyivät meidän kiinnostustamme alkaa kehittämään täysin uudenlaista näytteenotinta, joka kykenisi ottamaan näytteen suoraan kuormasta ennen kuorman purkua, ja jonka läpi voitaisiin ajattaa koko saapuva polttoainevirta sekä henkilöstön käyttö minimoitaisiin. Tämä oli meille mielenkiintoinen ehdotus.

Muutaman kuukauden intensiivisen suunnittelutyön jälkeen ehdotuksemme oli valmis ja piirustukset oli kääritty rullalle pahviputkeen, kun ajoimme esittelemään kuvia ensimmäisestä prototyypistä Kuopion Energialle. Piirustuksemme vakuuttivat Kuopiolaiset ja päätimme yhteistyössä lähteä rakentamaan ensimmäistä prototyyppiä. Q-Robot oli syntynyt. Tämä uudenlainen näytteenotin oli täysin automaattinen ja nykyaikainen laitteisto, jossa yhdistyy jo olemassa olevat hyväksi havaitut mekaaniset ratkaisut sekä uusin teknologia. Aloitimme proton testit välittömästi ja ensimmäisen Q-Robotin asennus Kuopion Energian Haapaniemen voimalaitokselle alkoi juhannusviikolla 2016.

Pian Kuopion Q-Robotin käyttöönoton jälkeen Kuopiossa vieraili kymmenittäin kiinnostuneita vierailijoita. Tällä hetkellä meillä on 7 Q-Robottia kaupallisessa käytössä kolmessa maassa.

Meidän viides Q-Robotti poikkesi muista laitteistoista. Tämä Q-Robotti ei ollut vain ensimmäinen, joka asennettiin ulkomaille, mutta myös ensimmäinen, joka ottaa näytteen junavaunujen konteista. Tämä näytteenotin on asennettu Tukholmaan yhdelle maailman suurimmista voimalaitoksista.

Ajan kuluessa olemme myös saaneet paljon yhteydenottoja muilta toimialoilta, jotka painivat näytteenotosta aiheutuvien ongelmien kanssa. On vain ajan kysymys, milloin asennamme ensimmäisen Q-Robotin kaivokselle tai sellutehtaalle.

Seuraa somessa