Biometria

Biometria är en medlemsägd och central aktör inom svensk skogsindustri som utför opartisk mätning av virke och kvalitetskont”roll av bioenergimaterial vid många kraftverk främst i Sverige.

I centrala Stockholm finns ett av världens största kraftvärmeverk för biomassa. Varje år producerar Stockholm Exergis Värtaverk cirka 3 000 GWh värme och el. Detta ger värme åt cirka 190 000 hushåll.  Vid Värtaverket gör Biometria kvalitetskontroller av inkommande biobränsle. Enorma mängder biomassabränsle anländer till platsen med fartyg, tåg och lastbilar.

Som regel tar Värtaverket emot i genomsnitt ett tåg som transporterar biomassabränsle per dag. Tåget har dussintals vagnar och nästan hundra containrar med biomassa från olika leverantörer. Tidigare behövde Biometria-anställda ställa en saxlift bredvid tåget, gå upp i liften och försöka gräva i biomassamaterialet för att ta prover. Anställda utsattes för hårda väderförhållanden eftersom platsen ligger intill havet och de mest hektiska arbetsmånaderna är under den kalla säsongen från september till maj.

”Det var verkligen svårt att samla prover från biomassa med en spade. Ibland var materialet fruset, så det var tidskrävande och svårt att få ett representativt prov från varje container. Nu behöver vi inte längre oroa oss för provtagning. En automatiserad provtagningsrobot, Q-Robot, gör jobbet åt oss, och vi samlar in och analyserar proverna” berättar en anställd vid Biomassa-laboratoriet vid Värtaverket.

Det automatiska provtagningssystemet Q-Robot togs i kommersiellt bruk i oktober 2019. Det har redan tagit tusentals prover och fortsätter outtröttligt.

”Vi har haft väldigt bra erfarenhet av den automatiserade provtagningsroboten Q-Robot. Den förbättrar vår arbetssäkerhet och ger oss mer tid att ägna oss åt laboratoriearbetet. Det är också viktigt att vi nu får mer exakta resultat om fukt och andra saker i biomassan”, säger Tommi Karjula, en biomassaspecialist på Biometria.

Följ oss