Biometria

Biometria on ruotsalaisen metsäteollisuuden jäsenomistuksessa oleva toimija, joka mittaa puutavaraa puolueettomana kolmantena osapuolena ja tekee bioenergiamateriaalien laadunvalvontaa useissa voimalaitoksissa pääasiassa Ruotsissa.

Tukholman keskustassa sijaitsee yksi maailman suurimmista biomassaa polttoaineenaan käyttävistä voimalaitoksista. Tukholman Exergin Värtanin laitos tuottaa vuosittain noin 3 000 GWh lämpöä ja sähköä. Tämä määrä vastaa noin 190 000 kotitalouden lämmitystarpeeseen. Värtanissa Biometria huolehtii saapuvan biomassapolttoaineen laadunvalvonnasta. Valtava määrä biomassaa kuljetetaan Värtanille laivoilla, junilla ja kuorma-autoilla.

Värtanin voimalaitokselle saapuu pääsääntöisesti keskimäärin yksi juna päivässä, joka kuljettaa biomassapolttoainetta. Junassa on kymmeniä vaunuja ja lähes sata konttia biomassaa eri toimittajilta. Aikaisemmin Biometrian työntekijöiden täytyi siirtää henkilönostin tai telineet junan viereen, nousta niiden päälle ja yrittää kaivaa näytteitä biomassasta. Työntekijät altistuivat vaikeille sääolosuhteille, koska voimalaitos sijaitsee meren rannalla ja vilkkaimmat työkuukaudet ovat lämmityskaudella syyskuusta toukokuuhun, jotka ovat myös kylmimpiä kuukausia.

“On todella vaikeaa työtä kerätä näytteitä biomassasta lapiolla. Joskus materiaali on jäässä, joten edustavan näytteen saaminen kaikista junan konteista oli aikaa vievää ja vaikeaa. Nyt meidän ei enää tarvitse huolehtia näytteenotosta. Automaattinen näytteenottaja Q-Robot tekee kovan työn näytteenotossa, ja me keräämme ja analysoimme näytteitä, kertoo Värtanin biomassalaboratorion työntekijä.

Automaattinen näytteenottojärjestelmä Q-Robot otettiin kaupalliseen käyttöön lokakuussa 2019. Se on jo nyt ottanut tuhansia näytteitä ja jatkaa työtään väsymättä.

”Meillä on hyvä kokemus automaattisesta näytteenottimesta Q-Robotista. Se parantaa työturvallisuuttamme ja antaa meille enemmän aikaa hoitaa laboratoriotyöt. On myös tärkeää, että saamme tarkempia tuloksia kosteudesta ja muista biomassan laatutekijöistä, sanoo biometriasiantuntija Tommi Karjula Biometrialta ”

Seuraa somessa