Prometec on valittu automaattisen näytteenottolaitteiston toimittajaksi uuteen voimalaitosprojektiin Tanskassa

4.2.2022

Prometec on suomalainen biomassan laaduntarkkailuun erikoistunut yritys, joka toimittaa näytteenottokokonaisuuden Tanskaan Odenseen Fjernvarme Fynin omistamalle voimalaitokselle.  Tämä iso biomassaprojekti on kokonaan käyttöönotettu vuoden 2023 aikana. Prometecin näytteenottoratkaisu tuottaa reaaliaikaista tietoa jokaisesta tulevasta kuormasta, jotta laitos voi toimia energiatehokkaasti. Automatisoimalla biomassa laadunvalvonta myös työturvallisuus paranee.

Näytteenottokokonaisuus asennettaan Odensessa näytteenottohalliin, jonka Prometec myös toimittaa. Näytteenotin kerää edustavat näytteet jokaisesta rekasta ja tuottaa samalla reaaliaikaista kosteustietoa ennen kuin rekka ehtii lähteä pois näytteenottoasemalta. Prometecin Q-Robot näytteenottimeen on integroitu täysin uudenlaista mittausteknologiaa, joka on pitkäaikaisen kehitystyön tulos Prometecin ja kuopiolaisen Puumit Oyn välillä. Tätä mitattua kosteustietoa tullaan käyttämään kuormakohtaisen laskutuksen perustana. Lisäksi näytteenottokokonaisuuteen on integroitu pakkauskone, joka pakkaa laboratorioon menevät näytteet automaattisesti. Näin laaja näytteenotto, -mittaus ja -käsittelykokonaisuus on ensimmäinen laatuaan koko maailmassa. Tämä automatisoitu kokonaisuus säästää paljon aikaa ja rahaa ja parantaa merkittävästi työturvallisuutta.

“Kuorman kosteustieto on laitoksille tärkeää, jotta polttoprosessia voidaan optimoida ja tiedetään tarkasti, paljonko energiaa voimalaitokselle tuotiin kussakin kuormassa,” sanoo Juha Huotari, Prometecin Toimitusjohtaja.

“Me olemme sitoutuneita kestävään kehitykseen ja työturvallisuuden jatkuvaan parantamiseen ja siksi teknologiset ratkaisut ovat meille tärkeitä. Enemmän tietoa materiaalista tarkoittaa meille sitä, että voimme toimia koko ajan energiatehokkaammin ” kertoo Projektipäällikkö Thomas Knudsen Fjernvarme Fyniltä.

Marlene Kronborg Robanke, Strateginen ostaja sanoo, että “Fjernvarme Fyn rakentaa viimeisintä teknologiaa hyödyntävää voimalaitosta. Me olemme ilahtuneita, että pääsemme aloittamaan yhteistyön Prometecin kanssa”

“Biomassan lisääntyvästä käytöstä on käyty paljon keskustelua. Meidän tavoitteemme on tuottaa tarkkaa tietoa asiakkaillemme, jotta he voivat säätää ja optimoida heidän prosessejaan ja toimia erittäin energiatehokkaasti”, toteaa Henna Karlsson, CTO.

“Tämä yhteistyö Prometecin kanssa tuo markkinoille mullistavan näytteenottokokonaisuuden, jonka avulla kaikki biomassakuormat analysoidaan reaaliajassa.  Olemme kehittäneet mittalaitettamme yhdessä Prometecin kanssa useiden vuosien ajan,” sanoo Markku Tiitta, Puumitin CEO.

 

 

 

 

Fjernvarme Fyn (FVF)on Tanskan kolmanneksi suurin kaukolämpöyhtiö, jonka omistaa Odensen ja Nordfyn kunnat.  Yritys omistaa Fynin saaren suurimmat voimalaitokset työllistäen lähes 300 työntekijää. FVF on yksi suurimpia lämmöntuottajia Euroopassa. Me katamme noin 97% Odensen ja lähialueiden lämmitystarpeesta. Tämä tarkoittaa noin 200 000 asuinrakennusta. Fjernvarme Fynin tavoitteena on tarjota asiakkailleen parasta mahdollista lämpöenergiaa mahdollisimman edulliseen hintaan ja auttaa samalla lisäämään asiakkaiden energia- ja ympäristötietoisuutta.

 

 

Prometec on suomalainen teknologiayritys, joka on erikoistunut biomassan laadunvalvontaan. Prometec on parantanut polttoaineen laadunvalvontaa ja energiatehokkuutta yli 20 lämpö- ja voimalaitoksessa vuodesta 2012 lähtien. Näytteenotto on tunnustettu keskeiseksi elementiksi laadunvalvonnassa biomassamateriaalin heterogeenisuuden vuoksi. Materiaalin kosteus vaihtelee paljon jopa yhden kuorman sisällä, ja energiatehokkuuden kannalta on välttämätöntä saada tarkat kosteustiedot jokaisesta biomassatoimituksesta. Prometecin Q-Robot-automaattiset näytteenottojärjestelmät analysoivat vuosittain yli 60 000 kuorma-autokuormallista ja 12 000 junakontista polttoainetta kolmessa maassa.

 

Lisätiedot: Juha Huotari CEO Prometec, juha.huotari@prometec.fi +358 50 591 7350

Dorthe Due Head of procurement due@fjernvarmefyn.dk, +45 21 70 9259

 

 

Seuraa somessa