Kajaanilainen näytteenottorobotti Tukholman suureen biovoimalaan

Junavaunujen biopolttoainelasteista edustavat näytteet

Automatisoituun näytteenottotekniikkaan erikoistunut kajaanilainen Prometec Tools Oy on saanut merkittävän päänavauksen Ruotsiin. Yritys toimittaa yhdelle maailman suurimmalle biovoimalaitokselle Stockholm Exergille Värtaverketiin näytteenottorobotin ja siihen liittyvät oheislaitteet. Kaupan arvo on yli miljoona euroa. Fortumin ja Tukholman kaupungin puoliksi omistava voimalaitos sijaitsee lähellä Tukholman keskustaa.

Prometecin kehittämä näytteenottomenetelmä tuo miljoonasäästöt biovoimaloille. Näytteenottorobotti poraa rekan hake- tai turvekuormasta satunnaisesti eri kohdista kolmen litran suuruiset näytteet. Menetelmä nopeuttaa laadunvalvontaa ja parantaa työturvallisuutta. Perinteisesti lastin laatu selvitetään ottamalla käsin näyte kuormista pistokokein. Näytteenotto biomassasta on haastavaa esimerkiksi polttoaineen seassa olevan lumen ja jään vuoksi, mikä voi pudottaa todellista energiasisältöä jopa viisi prosenttia.

”Myös Stockholm Exergi havahtui siihen, että heidän pitää paremmin seurata biomassan laatua, sillä sitä tulee heille valtavia määriä. Voitimme julkisen junanäytteenotinta koskeneen tarjouskilpailun syyskuussa”, kertoo Prometecin toimitusjohtaja Juha Huotari.

”Päädyimme Prometeciin, koska se pystyi parhaiten vastaamaan meidän tiukkoihin näytteenottovaatimuksiin. Suomalainen robotti asennetaan meille ensi vuoden aikana”, kertoo Stockholm Exergin Project Sponsor Martin Eriksson.

Prometec toimittaa Tukholmaan täysin automaattisen junanäytteenottimen ja näytteenkäsittelylaitteiston.

Suomessa rekan kuorman päällä kulkevia näytteenottorobotteja on myyty muun muassa Kuopion Energialle, Napapiirin Energialle ja Vedelle sekä Fortumin biovoimalaitokselle Joensuuhun.

Nyt Prometec on saanut ensimmäisen robottitilauksen, joka koskee junia.

”Maailmalaajuisesti valtavia määriä biomassaa liikutellaan nimenomaan junilla. Tämä avaa meille suuria kasvunäkymiä”, Huotari sanoo.

Stockholm Exergille voimalan tarvitsema biopolttoaine tulee laivalla, junalla ja rekkakuormina.

Junia voimalaitokselle saapuu lämmityskautena yksi tai kaksi junaa vuorokaudessa. Jokaisessa junassa on noin 30 vaunua ja useita tuhansia kuutioita biomassaa.

”Koska biomassa on erittäin heterogeeninen materiaali, jossa kosteus voi vaihdella merkittävästi kuorman sisällä, on erittäin tärkeää, että näyte otetaan meidän robottimenetelmällä satunnaisesti eri paikoista eikä manuaalisesti käsin. Näin saadaan edustava näyte jokaisesta junanvaunusta”, Huotari kertoo.

Prometec Tools kirjasi viime vuoden liikevaihdoksi 2,2 miljoonaa euroa, kasvua edellisvuodesta 2 miljoonaa euroa.

Lisätiedot: toimitusjohtaja Juha Huotari puh. 050 591 7350 tai juha.huotari@prometec.fi